27.04. Onneksi olkoon: Merja, Meea | Palaute

Uusia avauksia ja verkostoja – niistä on hyvät piispanvierailut tehty

Kallion seurakunta

20.03.2024, 15:59 /  päivitetty 20.03.2024, 16:43
Erilaiset tapaamiset ovat oleellinen osa piispantarkastusta. Saimme esitellä Kallion alueen toiminnasta parasta päältä. Kohtaamiset poikivat myös jatkoon yhteisen hyvän tekemistä.
Ihmisiä istumassa, piispa rukoilee

Kallion seurakunnan maaliskuussa 2024 suoritettuun piispantarkastukseen liittyi useita tapaamisia alueella vaikuttavien eri toimijoiden kanssa.

Piispa Teemu Laajasalon vierailudelegaatioon kuului erityisavustaja Satu Huttunen, hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen, hiippakuntasihteeri Anna-Tiina Järvinen, pappisasessori Jukka Pakarinen, sekä tilanteen mukaan lakimiesasessori Ritva Saario tai notaari Antti Luoma.

Seurakunnan vierailujoukon muodostivat kirkkoherra Riikka Reina, viestintäpäällikkö Annmari Salmela, kuhunkin vierailukohteeseen sopivimmat työntekijöiden edustajat sekä luottamushenkilö seurakuntaneuvostosta.

Kallio on työläisten kaupunginosa

Kallion seurakunta on työtä tekevien ihmisten alue. Niin työväenliikkeen historia kuin nykypäiväkin kuuluvat merkittävänä osana seurakunnan arkiseen näkymään.

Siksi oli luontevaa ja ajankohtaista aloittaa vierailut Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n Hakaniemessä sijaitsevassa keskustoimistossa 7.3.

SAKn puolelta paikalla olivat puheenjohtaja Jarkko Eloranta, johtajat Jyrki Konola, Marko Piirainen ja Saana Siekkinen, sekä tutkija Ari-Matti Näätänen. Seurakunnan ryhmässä edustivat kappalainen Sami Uusi-Rauva ja luottamushenkilö Mirka Haili.

Keskustelimme kirkkoa ja ammattiyhdistysliikettä yhdistävistä asioista: halusta toimia heikoimman puolella ja tahdosta vahvistaa yhteisöjä. Keskustelua taustoitettiin tutkimustiedolla palkansaajien köyhyydestä ja työelämän yleisistä muutoksista.

Kunta ja seurakunnat yhteisten asioiden äärellä

Vierailujen intensiivisimmät päivät olivat maanantai ja tiistai 18.-19.3.

Maanantain ensimmäisenä vierailukohteena oli Kuntaliitto. Suomessa on ollut kuntia noin 150 vuotta ja seurakuntia noin 900. Seurakuntien ja kuntien yhteys on historiallinen, maantieteellinen ja arjessa hyvin käytännöllinen ja todellinen.

Kuntaliitossa tapasimme toimitusjohtaja Minna Karhusen, varatoimitusjohtaja Timo Reinan, kehittämispäällikkö Maria Saleniuksen, erityisasiantuntija Sami Niemen ja asiantuntija Benjamin Strandbergin. Seurakuntayhtymän hallintojohtaja Juha Silander ja luottamushenkilö Maija Anttila toivat keskusteluun seurakunnan edustajina oman merkittävän panoksensa.

Keskustelimme kokonaisvaltaisesti kuntia ja seurakuntia yhdistävistä tehtävistä ja vastuista sekä niiden iloista ja haasteista.

Seurakunta toimii uusissa paikoissa

Kalasatamassa toimii Kallion seurakunnan ”Seurakunta ilman seiniä” -projekti. Pastori Visa Viljamaa käynnisti viime vuonna perhetoimintaa projektityöntekijä Hilpi Perttulan kanssa. Tänä vuonna Visan kanssa projektityöntekijänä on Saimi Kautonen ja työn painopiste on hengellisten yhteisöjen rakentamisessa. Luottamushenkilö Jukka Kymenvirta edusti asuinaluettaan.

Kauppakeskus Redissä on avautunut uusi Kalasataman kirjasto. Kirjastonjohtaja Erna Marttila esitteli lapsipainotuksella tehtyä uutta tilaa ja toiminta. Kirjojen ja kirjastojen merkityksen lisäksi keskusteltiin myös yhteistyömahdollisuuksista.

HOB oluthuoneessa, Isosisänsillan kupeessa järjestetään Viiniä ja virsiä -iltoja sekä Wine & Talk -tilaisuuksia. Omistaja Matti Bergbacka kertoi HOBin tarinan ja tulevaisuuden haaveista, myös yhdessä seurakunnan kanssakin toteutettavista. Seurakunnan ja yrityksen yhteistyö on molemminpuolinen ilon aihe. HOBin tilaisuudessa myös Minttu Massinen kertoi asuintalonsa Sintin yhteisötiloista ja seurakunnan niissä tarjoamista toiminnoista. Seurakunta vuokraa asukastilaa säännöllisesti maanantait.

Uskonnolliset toimijat saman pöydän äärellä

Kallion kirkolla keskusteltiin alueen eri kristillisten yhteisöjen kanssa eriarvoistuvan yhteiskunnan haasteista. Eriarvoistuminen näkyy diakonian tarpeiden lisääntymisenä, yksinäisyys on oikea ongelma, nuorten miesten nouseva kiinnostus kristillisyyteen on yhteinen havainto.

Pyöreän pöydän keskustelussa olivat mukana isä Jean Claude Kabeza katolisesta kirkosta, Annamarika Väekäs Helsingin Diakonissalaitokselta, Henri Häkkinen Suhesta, Pyhän Sydämen kappelin pastori Jari Rankinen (SLEY), Taina Kaikkonen Pelastusarmeijasta ja Petri Viinikkala Saalem-seurakunnasta. Luottamushenkilöitä keskustelussa edusti Lauri Grünthal.

Yhteenvetona todettiin, että on paljon, mitä voidaan tehdä yhdessä Kallion seurakunnan alueen ihmisten hyväksi.

Klubitalolta yhdessä tekemisen meininkiä

Tiistaipäivä jatkui yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemoin. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Kurvissa sijaitseva Helsingin Klubitalo, joka on psykososiaalista tukea tarvitsevien, mielenterveyskuntoutujien ja henkilökunnan muodostama tasavertainen yhteisö.

”Että on joku paikka, jossa tuntee itsensä rakastetuksi ja tuntee, että odotetaan”, totesi Klubitalon jäsen puheenvuorossaan. Jäsenistä Sasa, Inka, Inari ja Liisa kuvasivat laajasti Klubitalon toimintaa omien kokemustensa kautta. Luottamushenkilö Eero Minkkinen iloitsi tunnistamastaan yhteisöllisestä toimintatavasta, mikä on tuttua Merihaassakin.

Klubitalon johtaja Anu Rautelin, apulaisjohtaja Elisa Lipponen, opintovalmentaja Heidi Kiviranta sekä Klubitalon jäsenet tekevät joka päivä upeaa työtä, joka muuttaa monen ihmisen elämää ja maailmaa.

Ruoka on hyvä sisäänheittotuote

Klubitalolta johtava diakoniatyöntekijä Anne Mäki-Kokkila johdatteli delegaation Alppilan kirkkoon. Alppilan kirkon yhteisöruokailu oli mitä sopivin vierailulounas. Tiistaisin ruokailijoita käy 100–120. Ruoka tehdään 80 % hävikkiruoasta.

Yhteisökokit Maija Ilén ja Kati Hamaja sekä vapaaehtoiset luovat maistuvien aterioiden lisäksi hyvän ilmapiirin. Ruokailun järjestämiseen sitoutuneesta vapaaehtoisjoukosta kuulunut kommentti ”parasta on yhteisö” kuvaa toimintaa hyvin.

Toiminnan suurella sydämellä perustanut Maija Ilén oli ruokailussa mukana viimeistä kertaa hänen siirtyessä uusiin haasteisiin. Luottamushenkilö Johanna Hautakorpi on ollut mukana tukemassa ruokailujen järjestämistä alusta alkaen.

Lounaan jälkeen keskusteltiin kehittämisestä ja tulevaisuudesta yhdessä Kallion seurakuntaa edustavien kirkkovaltuuston jäsenten kanssa.

Setlementti vaikuttaa lähiyhteisöjen kautta

Kallion seurakunnan nykyinen kappalainen Sami Uusi-Rauva on viimeinen Setlementin palvelukseen aikoinaan vihityistä papeista. Nykyisin Setlementtiliike on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton monialajärjestö ja kansalaisliike, joka edistää ihmisten välistä vuoropuhelua, merkityksellisyyden kokemuksia ja elinikäistä oppimista yhteiskunnassa.

Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen ja järjestöpäällikkö Kirsti Kuusterä kertoivat liikkeen historiasta ja nykyisyydestä.

Useiden järjestöjen yhteinen Sekasin-chat ja Sekasin gaming ovat tärkeitä tukimuotoja nuorille ja nuorille aikuisille. Yksinäisyys on toinen tunnistettu ongelma. Sitä pyritään ratkomaan järjestöyhteistyöllä. Luottamushenkilö Johanna Hautakorpi toimii itse myös Setlementti Helsingin hallituksessa.

Messuissa rakkauden ydin ja lähde

Molempien vierailupäivien iltaan sisältyi messu Kallion kirkossa.

”En usko, että meistä kukaan täällä jaksaisi rakastaa maailmaa niin paljon, jos meillä ei olisi Kallion seurakunnassa niin paljon messuja”, kirkkoherra Riikka Reina kiteytti kauniisti jumalanpalvelusten merkityksen seurakunnan elämässä, arjessa ja juhlassa. Kallion seurakunnassa on messu viikon jokaisena arkipäivänä, jokaisena sunnuntaina ja usein lauantaisinkin.

Maanantaina Jaana Partin johdolla vietetyn ”Yksinkertaisen messun” messujatkot vietettiin rippikouluryhmän kanssa. Ryhmästä vastasivat papit Riikka-Eliina Roininen, Esa-Pekka Helanne, perhetyöntekijä Tytti Friberg ja nuorisotyönohjaaja Samu Keski-Korpi. Keskustelua oli seuraamassa luottamushenkilö Satu Himanen. Nuoret kyselivät todella hyviä ja syvällisiä kysymyksiä, joihin piispa Teemu Laajasalo vastaili kaiken parhaan tietonsa mukaan.

Tiistaina vietettiin Esa-Pekka Helanteen johdolla Matkalaisen messua, jonka jälkeen ideoitiin seurakuntalaisten kanssa erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua jumalanpalvelusten tekemiseen. Alustuksena Kallion seurakunnan kantava voima, aktiivi Leena Niinivaara kertoi seurakuntalaisten suuresta roolista jumalanpalveluselämän vastuunkantajina. Luottamushenkilö, muusikko Jukka Jokitalo kertoi musiikkiryhmien toiminnasta seurakunnan vapaaehtoisjoukkona.

Palmusunnuntaina juhlitaan

Vierailupäivien lisäksi Kallion seurakunnassa järjestettiin myös seurakunnan työntekijöiden ja seurakuntaneuvoston kuulemiset, sekä viestinnän ja hallinnon tarkastukset.

Piispantarkastus päättyy palmusunnuntain piispanmessuun Kallion kirkossa, 23.4 klo 10. Messun lopussa kuullaan piispa Teemu Laajasalon esittämä ensimmäinen yhteenveto Kallion seurakunnan tilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Varsinaiset piispantarkastuksen asiakirjat tulevat seurakunnalle käsiteltäväksi muutaman kuukauden sisällä.