Luovan toiminnan kirkko

KURSSIT SYKSYLLÄ 2019

Maalaaminen, laulaminen, tanssiminen tai hiljentyminen voi olla tapa rukoilla, olla läsnä omalle itselleen ja Jumalalle. Kursseillä ja retriiteissä on mahdollisuus hengähtää ja kysyä itseltä: Miten minä voin? Mitä tarvitsen elämääni juuri nyt? Voit osallistua Kallion seurakunnan kesän kursseille, retriitteihin tai kesäretkille, vaikka et olisi seurakunnan jäsen tai sen alueella asuva.

 

Ilmoittaudu kursseille sivulla olevasta linkistä. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen vapaita paikkoja voi kysyä kurssin alkuun asti osoitteesta kallio.srk@evl.fi tai p. 09 2340 3611.

 

Tukea kurssimaksuihin. Pienituloiset voivat ilmoittautumisen yhteydessä sopia maksuaikataulusta. Työttömät ja yli 63 -vuotiaat eläkeläiset voivat tiedustella mahdollisuutta ns. opintoseteliin (rajattu määrä). On myös mahdollista hakea avustusta oman seurakunnan diakoniatoimistosta.

Peruutusehto. Myöhemmin kuin seitsemän päivää ennen kurssin alkua ilman pätevää syytä (esim. sairaus, lääkärintodistus) peruutetusta kurssipaikasta perimme 50% kurssimaksusta. Kokonaan peruuttamatta jätetystä paikasta veloitetaan täysi hinta.

Useimmat kurssit järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

KESKIAIKAINEN ELI HELLÄ HILJAINEN RUKOUSLAULU

Laulamme keskiaikaisia rukouksia suomeksi ja latinaksi ja psalmilaulua suomeksi. Laulut opetellaan korvakuulolta. Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä. Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi. Rukouslaulusta löydät lisää tietoa  www.voxsilentii.fi

 

HILJAISEN RUKOUSLAULUN VIIKOITTAIN KOKOONTUVAT KURSSIT

Diakonissalaitoksen kirkossa tiistaisin klo 17.30–20  

Peruskurssi 20.8., 27.8., 10.9. ja 17.9. Ääni, keho, meditaatio.

Jatkokurssi, 24.9., 1.10., 8.10. ja 15.10. Enkelten gregoriaaniset.

Peruskurssi, 22.10., 29.10., 5.11. ja 12.11. Moodit.

Jatkokurssi, 19.11., 26.11., 3.12. ja 10.12. Hildegard ja Birgitta

 

Hinta 52e/kurssi. Ohj. pedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

 

 

HILJAISUUDEN ÄÄNI – HILJAISEN RUKOUSLAULUN PÄIVÄ

la 12.10. klo 10–16. Diakonissalaitoksen kirkko, Alppikatu 2

Tule lempeään äänen lepoon Helsingin Diakonissalaitoksen kirkkoon. Laulamme pieniä gregoriaanisia rukouksia ja psalmeja. Hiljaisuuteen johdattelevat myös vokaalihuokaukset.

Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa osallistuaksesi mietiskelevään päivään.

Hinta 40 euroa. Omat eväät mukaan. Ohjaajana pedagogi, MuT Hilkka-Liisa Vuori.

 

 

HILJAINEN RUKOUSLAULUMESSU

Kallion kirkossa keskiviikkoisin klo 18.

Meditative mass with medieval melodies. Gregorian chants sung in Latin and Finnish.

Mietiskelevä messu tarjoaa lepoa keskiaikaisissa gregoriaanisissa lauluissa ja psalmeissa. Voit levätä laulujen harmoniassa kuunnellen tai itse osallistuen laulamiseen. Messussa avustaa esilaulajien ryhmä Anima mea, jota johtavat vuorotellen Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen. Anima mean harjoituksiin Kallion kirkolle ovat tervetulleita kaikki halukkaat.

 

 

ANIMA MEAN KAIKILLE AVOIMET HARJOITUKSET

joka toinen maanantai klo 18.30–20.

Maanantaiharjoitukset ovat Kallion kirkossa paitsi elokuussa Seurakuntakodilla (Siltasaarenkatu 28) ja joulukuussa Vihreässä salissa, Kallion kirkolla.

LUOVAN TOIMINNAN KURSSIT
IKONIMAALAUSKURSSI

keskiviikkoisin 11.9.–20.11. klo 10–14 (16.10. ei opetusta) Seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28.

 

Syksyn kurssin aiheena on pyhittäjä. Gerasimos ja leijona. Ikonit maalataan perinteisesti temperatekniikalla, ja malleina käytetään uusia sekä vanhoja venäläisiä ikoneita. Kurssilla on muutama vapaa paikka vasta-alkajille tai vähän maalanneille.

Hinta 130 e/kurssi. Ohjaajana Ikonimaalari Helena Hirvonen.

 

 

VOIMASANOJA RAAMATUSTA – BIBLE JOURNAL KURSSI

tiistaisin 1.10, 8.10, 15.10, 22.10 ja 29.10. klo 1820 Alppilan kirkolla.

 

Kaikille avoimissa illoissa etsitään elämäniloa ja itselle tärkeitä Voimasanoja Raamatusta ja hengellisestä runoudesta. Voimasanoja kerätään omaan vihkoon, päiväkirjaan tai irtopaperille tai tuunataan omaa Raamattua. Tutustumme hengelliseen kirjoittamiseen ja kuvamenetelmiin. Käytämme kirjoittamiseen Lectio Divina -menetelmää Raamatun tekstien osalta. Opettelemme piirros- ja leimausmateriaalien käyttöä.

Ota mukaan oma vihko tai Raamattu, muut välineet ovat valmiina paikan päällä. Kurssi ei edellytä mitään ennakkotaitoja tai teknistä osaamista. Tärkeintä on kosketuksen saaminen itseen ja omaan hengelliseen minään. Tällä kurssilla ollaan rauhassa retriitinomaisessa hiljaisuudessa ja levossa. Puhumme kyllä, mutta harkiten.

Kurssi sopii sekä vasta-alkajalle että menetelmää jo kokeilleille. Ohjaajana diakoni/retriitin- ja Bible Scrab -ohjaaja Nina Klemmt p, 09 2340 3634. Kurssimaksu 25 e kattaa tarvikkeet.

 

 

MBB JA UNI – KURSSI

2.3.11. klo 12-16 Kallion seurakuntakodin pienessä salissa

 

The Mind–Body Bridging Sleep Program, MBBSP

Ohjelma on unen ja nukkumisen parantamiseen kohdennettu lyhytinterventio, jonka on myös todettu vähentävän kipua, uupumusta, traumaoireita sekä stressiin ja masennukseen liittyviä oireita ja tekijöitä. Ohjelmassa opitaan tunnistamaan ja pysäyttämään kielteisiä ajatus- ja tunnereaktioita sekä palaamaan tilaan, jossa omat voimavarat ovat parhaiten käytössä. Kurssilla opitaan käyttämään ohjelman välineitä.

Ohjelma on hyväksytty USA:n käypähoitosuositusten kansalliseen rekisteriin vuonna 2015 (U.S. National Registry of Evidence-Based Programs and Practices, NREPP).

Osallistumismaksu 50 e. Ohjaajana diakoni, MBB-terapeutti Sinikka Metiäinen

 

 

ELÄMÄNVOIMAA ETSIMÄSSÄ

to 3.10., 17.10., 24.10. ja 7.11. klo 13–16 Kallion seurakuntakodin isossa salissa.

 

Mitä etsit tai kaipaat? Mikä tuo sinulle iloa tai antaa toivoa arkeen?’ Näitä ja muita tärkeitä kysymyksiä podimme yhdessä Elämän voimaa etsimässä -ryhmässä. Ryhmä sopii hyvin esim. omaishoitajille tai juuri eläköityneille.

Etsimme omia elämän voiman, rohkeuden ja elämänlähteitämme maalaten, kirjoittaen, ja jutellen. Mitään taiteellisia taitoja et tarvitse. Ohjaajina toimivat pastori/taideterapeutti Terhi Varjoranta ja diakoni/kirjoittamisen ohjaaja Nina Klemmt.

Hinta 30 e sis. kahvin ja tarvikkeet. Lisätietoja Nina Klemmt 09 2340 3634.

X